Hamilelikte Diş Çekimi
Hamilelik döneminde yaşanan hormon değişimlerinden kaynaklı olarak bireylerin diş çekimi işlemine gereksinim duyması oldukça olası bir durumdur. Ancak bireyler hamilelikte diş çekimi sorununa en çok ağız ve diş bakımlarına dikkat etmedikleri için yakalanırlar. Bu nedenle gebelik hazırlığı yapılan ve gebelik dönemlerinde ağız ve diş bakımına aksatılmadan devam edilmelidir.
Hamilelikte diş çekimi doğru tekniklerin yardımı ile güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Geçmiş yıllarda tıbbın bu derece gelişmemiş olduğu dönemlerde 9 ay boyunca diş hekimleri dünyanın her yerinde hamile kadınların diş problemlerini tedavi etmeyi ve özellikle de diş çekimini reddederdi. Ancak günümüzde bu problem artık modern tıp teknikleri ile ortadan kalkmış durumdadır.
Gebelik döneminde tercih edilen lokal anestezik maddeler normal zamana göre daha dikkatli şekilde bebeğe zararı dokunmayacak biçimde verilmektedir. Bu dönemde sedasyon ve genel anesteziler önerilmemektedir.
Çok elzem bir durum söz konusu olmadığı sürece hamilelikte diş çekimi gebeliğin ilk üç ayı için uygun görülmemektedir. 3.aydan sonraya mümkün olduğunca koruyucu tedaviler ile bireyler desteklenerek tedavileri ertelenmektedir.
Bunun nedeni bebeklerin bu dönemde organ gelişimi döneminde olmasıdır. İstanbul Diş Klinikleri seçimi yaparken, bu hususlara çok dikkat edilmelidir.
Hamilelikte Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle toplumun sahip olduğu her gebelikte diş kaybı olur ya da gebelik döneminde kesinlikle diş kaybedilir gibi olgular yanlıştır. Bireyler kalsiyum seviyesine dikkat ettikçe, sağlıklı beslendikçe ve ağız ve diş bakımlarını düzenli yaptıkça diş kaybetme olasılıkları çok düşük bir hale gelmektedir.
Elbette ki dişler gebelik dönemindeki hormon değişimlerinden etkilenmektedir. Ancak bu diş kaybının kesin olacağı anlamına gelmez ve sağlıklı bünyeler bu durumdan çok az etki görebilirler.
Peki, gerekli durumlar için hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır?
Gebeliğin olmadığı durumlarda bireyler özel olarak genel anestezi altında diş tedavilerinin bazılarını yaptırmak isteyebilirler ve bu talep yerine getirilebilir. Ancak gebelik döneminde sedasyon ve genel anestezi bebeğin sağlığı için önerilmemektedir.
Bunun yerine lokal anestezi ile gebeliğin ilk üç ayını atlatmış olan bireylerde normalde olduğu gibi diş çekimi işlemi yapılır.
İlk olarak bölge uyuşturulur ve sonrasında diş çıkartılır. Oluşan boşluk için tedavi alınmak isteniyorsa diş hekimleri ile bireyler bunun zamanlaması konusunda görüşmelidir.